MALZEMELERAşure Türk mutfağının en eski ve geleneksel tatlılarından birisidir. En az 7, en fazla 41 malzeme ile yapılır ve bereketi simgeler. Geleneklere göre Muharrem ayında bolca yapılıp misafirlere ve komşulara dağıtılır. İçindeki malzemelerin hiçbiri gereksiz kalori değildir ve bilinen en faydalı tatlıdır. İçindeki tek yapay malzeme şekerdir. Aşure yapmanın püf noktaları nedir, hangi malzemeler konur, aşure nasıl yapılır derseniz temel malzemeler dışında neredeyse herkesin farklı malzemeler kullanarak kendi damak tadına göre yorumladığı bir tarifi vardır. Sizin kullanacağınız malzemeler ise damak tadınıza ve yaratıcılığınıza kalmış… Aşure günü 2015 yılında 23 Ekim Cuma gününe denk geliyor. ancak bir tarifimizi yeni yüklüyoruz…
- 1 su bardağı aşurelik buğday
- 1/4 su bardağı kuru fasulye (ufak şeker fasulyesi)
- 1/4 su bardağı nohut
- 3/4 su bardağı sarı çekirdeksiz kuru üzüm
- 150 gram gün kurusu kayısı
- 100 gram kuru incir
- 1/4 su bardağı çiğ kabuksuz badem veya kabuksuz antep fıstığı yada benzeri başka bir kuruyemiş
- Portakal kabuğu rendesi (isteğe bağlı)
- 2-3 su bardağı kadar toz şeker (tadına bakarak ayarlanır)
Üzeri İçin
- Dövülmüş ceviz
- Ayıklanmış tatlı nar damak tadına göre ekşi nar da olabilir
TARİF
Buğday, nohut ve fasulyeyi ayrı kaplarda 1 gece suda bekletmek gerekir,hatta bu malzemeleri bir gece önceden kaynatıpta altı kapatılırsa daha iyi olur.
Bunun için aşurelik buğday su şeffaf akana kadar iyice yıkanır sonra süzülüp bir kaba alınır,Üzerine oda sıcaklığında içme suyu konur,Nohut ile fasulye de yıkanıp ayrı kaplarda su konur ve kaynatılır.
Ertesi sabah kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir iyice yıkanır, ayrı kaplarda içme suyunda bekletilir,Kabuksuz badem veya Antep fıstığı da suda bekletilir,Buğday aşurenin pişirileceği tencereye süzmeden kaptaki su ile birlikte koyulur,Üzerine biraz daha su ilave edilir, kısık ateşte ve tencerenin kapağı hafif aralık pişirilir,Ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak ve su azaldığı zaman kaynar su ekleyerek buğdaylar iyice yumuşayana kadar haşlanır,Nohut ve fasulye süzülür, ayrı tencerelerde haşlanır,Nohut ve fasulye diri kalmayacak kadar iyi pişmeli ancak fazla pişip dağılmamalıdır,Nohut ve fasulye pişince süzülür ve kabukları ayıklanır,Buğdaylar iyice yumuşayınca fasulye ve nohut da tencereye ilave edilir,Üzerine su ilave edilip ara sıra karıştırılarak buğdayla birlikte yaklaşık 1 saat pişirilir,Kabuksuz badem veya Antep fıstığı da haşlanır,Süzülüp üzerindeki ince kabuk ayıklanır pişmekte olan bakliyata eklenir,Sonra kuru üzüm ve küp şeklinde doğranmış gün kurusu kayısı süzülür tencereye koyulur,Kabuğu soyulmuş, küp şeklinde kesilmiş elmalar da ilave edilir,Sıcak su eklenerek ara sıra karıştırılarak kısık ateşte kıvamını alana kadar pişirilir,Aşurenin kıvamı çorbadan biraz daha koyu olacak şekildedir,Aşure soğuyunca sertleşeceği için kıvamı biraz sulu olmalıdır,Şekeri aşure kıvamını aldıktan sonra tadına bakarak koyulur,Şeker eklendikten sonra dibi tutmasın diye sürekli karıştırılır, 15 dakika kadar şekerle birlikte pişirilir,Aşurenin rengini karartacak incir gibi yemişler haşlanıp kesilir ve kaselerin dibine yerleştirilir,Pişen aşure sıcakken kaselere paylaştırılır,Soğuk olarak üzeri ceviz, nar veya istediğiniz malzemelerle süslenerek servis yapılır. ama sıcak olarak yenilenin tadı bir başka olur.