Kurban Eti Hususunda Bilinmesi Gerekenler

MALZEMELERMerhabalar,

Sevgili okurlarımız, bilindiği üzere 24 Eylül Perşembe günü Kurban Bayramının birinci günü ve dini vecibe olan kurbanlığınızı bir çoğunuz yavaştan bakmaya başlamışsınızdır, kurbanlık eti ile ilgili olarak yaptığımız araştırmalar sonucunda maddeler halinde eti nasıl daha güzel muhafaza edebileceğimizi, tadını nasıl güzel halde muhafaza edebileceğimizi belirtmeye çalıştık, umarım beğenirsiniz, yorumlarınızı bekliyorum..

  • Almış olduğunuz kurbanlık hayvanın nereden gelmiş olduğunu sağlıklı ve menşeli olması gerekir
  • Kurbanlık hayvan kesilmeden önce strestli ve korkacağı bir ortamda olmamalı eğer öyle olursa eti kararık olur ve daha çabuk bozulur.
  • Kurbanlık hayvanın kesimi sırasında tüm kanını akıtarak kesilmeli ve işinin uzmanı sertifikalı kişiler tarafından kesilmeli, ayrıca kurbanlık hayvana eziyet etmeden kesilmeli,
  • Eğer aynı ortamda birden fazla kurbanlık kesilecek ise ikinci kesilecek olan hayvan öncekinin kesimi sırasında uzaklaştırılmalı ve aynı çukurun başında kesilmemelidir bu hayvanı ürkütür ve etinin kötü olmasına neden olur.
  • Kurbanlık hayvanın kesimden önce dinlendirilmesi gerekir ve aç şekilde olması gerekir,
  • Derinin dış kısmı asla ete bulaşmamalı, yoksa derideki mikroorganizmalar mikrop üretimine sebep olabilir.
  • Kurbanın kesiminden sonra elde edilen eti parçalara böldüğünüz boyutuna göre minimum 4-5 saat maksimum 7-8 saat serin bir ortamda dinlendirilmelidir, direk buz dolabına konulan etlerde sertleşme, çekme olur, etin boyunda kısalma olur.
  • Kıyma yapmak için ayrılan et en fazla 1 gün buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.

 

Not: Kurbanlık hayvanınızı mutlaka mezbahalarda ve bu iş için uygun yerlerde kesimini yapın, şehir merkezlerini kan gölüne dönüştürmeyin, kurbanlıktan arta kalan sakatatları uygun bir çukura gömün ve üzerini ağır bir taşla kapatın, yoksa kedi, köpek onları geri çıkarır, çevremizi temiz tutalım.

Temizlik İmandandır. Hadis-i Şerif

TARİF