Mutfakta kullanılacak ekipmanlar kaliteli olmalarının dışında nasıl kullanacağınız hususu da çok önemlidir, nasıl kullanılacağı, nasıl temizleneceği, hangi tariflerde hangi ekipmanlar daha kullanışlı olacağı bunların bilinmesi oldukça önemlidir.
Örneğin karıştırıcı (mikser), kullanımı kolaydır fakat etrafa sıçratmamak için öncelikle karışım içerisine mikserin ucu sokulur ardından 1. ayar, 2. ayar sırayla çalıştırılır, durdurmadan öncede aynı işlemleri tam tersine yapılır tabi mikserin ucu karışımın içerisindeyken, belki herkes biliyordur bunu ama bilmeyenlere tavsiye olsun.
Tüm ekipmanları bu şekilde ayrıntılı açıklamayacağım ama elimden geldiğince sizin de işinize yarayacak şekilde bir tablo oluşturmaya çalışacağım umarım memnun kalırsınız …
Mutfağın Esaslı Ekipmanları :
– Plastik Spatula
– Bıçak
– Çırpıcı
– Kabuk Soyma Bıçağı
– Fırça
– Kerpeten
– Kesme Tahtası
– Metal Spatula
– Plastik Spatula
Diğer Mutfak Ekipmanları :
– Dolgu çantası
– Pasta Tavası
– Çin Eleği
– Elek
– Soyma Makinası
– Silikon Tepsi
– Fırça
– Fırınlama tepsi
– Izgara
– Kavun Soyucu
– Kepçe
-Kesici Çember
– Kevgir
– Mandolin
– Pres makinesi
– Mikser
– Örümcek
– Pasta Halkaları
– Pike Vite
– Teneke Kalıp
– Tırtıklı Bıçak
– Oklava
– Ezici
– Vakum sifon
MUTFAK İÇİN HASSAS TERAZİ :
10-20 grama kadar hassas tartmanız gereken ölçülerde tartmanızı sağlar bazılarında darayı alma özelliği de bulunmaktadır ki bu size daha büyük kolaylık sağlayacaktır, mutfakta çok vakit geçiren birisiyseniz ve tasarrufa önem veriyorsanız sizin için önemli bir araç olacaktır, İnternet alış veriş sitelerinde 20-25 Liraya kadar bulunmaktadır. Elektronik olanlarını tercih etmeniz sizin için daha iyi olur.
BIÇAK :
Ülkemizde Yatağan bıçağı meşhurdur 🙂 bıçaklarımız paslanmaz çelikten olmalıdır, benim tercihim tahta saplı bıçaklardan yana daha sağlıklı ve sağlam olduğunu düşünüyorum fakat plastik saplı bıçaklar da güzeldir,mutfakta hiç olmazsa üç tane küçük, orta ve büyük boy olmak üzere üç boyda bıçağımız olması gerekir. Dediğim gibi Yatağan bıçağı görürseniz kaçırmayın 🙂 Bıçakları çocuklarımızın ulaşamayacağı yerlerde saklamanızı önemle söylemek isterim.
SOYMA BIÇAĞI :
Meyve sebze soyarken size en büyük yardımcı, özellikle patates, salatalık, elme vs. soyarken hiç israf etmeden soymanıza yardımcı olur. Cips yapmak isterseniz de biraz daha dik tutarak kestiğiniz vakit cips yaparken de size mutfakta çok büyük bir yardımcı olacaktır. Eğer satın almak isterseniz paslanmaz çelik ve plastik saplı alın, benim tahta saplı vardı, tahta zamanla aşındı, plastik saplı daha dayanıklı oldu.
Yine de karar sizin 🙂
ÇIRPICI :
Çırpma aparatını kullanırken dairesel hareketler yaparak çırptığınız vakit sağa sola sıçratmazsınız, eğer çırpma aparatı alacaksanız sap kısmına dikkat edin, biraz kalın olması gerekir, kullanımı avuç içinize uygun olduğunda daha rahat kullanacaksınızdır.
PLASTİK SPATULA :
İçeriğinden hiç bir şey kaybetmeden bir kase veya tencere boşaltmak istiyorsanız size çok güzel bir yardımcıdır, eğer evinizde böyle bir yardımcınız yoksa ve almayı düşünüyorsanız, resimde göründüğü gibi sert plastikten bir adet küçük ve bir adet büyük boy almanızı tavsiye ederiz.
FIRÇA :
Yumurta sarısını sürmek için veya fazla un ekelediğiniz zaman onu gidermek için kullanmakta büyük kolaylık sağlayan bu yardımcımız da tahta saplı ve kaliteli olanları tercih ederseniz sizin için çok iyi olur aksi halde fırçası dökülerek istenmeyen sonuçlara sebep olabilir.
KERPETEN :
Sıcak tencere veya tavadan gıdaları çıkarmak için kullanacağınız çok pratik ve kullanışlı bir aparattır. evinizde böyle bir aparatınız yoksa ve almayı düşünüyorsanız paslanmaz metal almakta özen gösterin.
KESME TAHTASI :
Kıyma, kesme, doğrama için ideal güvenli bir araçtır. Eğer mutfağınızda yoksa ve almayı düşünüyorsanız, mutfak için özel olarak üretilen plastik malzemeden yapılanı alın. Tahta olanlar kolaylıkla bıçak ile kıyılabiliyor, üzerinde sarımsak, soğan vb. kıydığımız zaman kokusu ne kadar yıkarsak yıkayalım çıkmıyor, o yüzden mutfak için özel olarak üretilen plastik yapım kesme tahtası olmanızı öneririm.
AHŞAP SPATULA :
Ahşap spatula örneğin tavada yaptığınız bir omleti karıştırmak için veya herhangi bir yemeği karıştırmak için size çok kolaylık sağlayacak bir yardımcıdır.
METAL SPATULA :
Küçük kurabiye hamurlarını parçalamadan veya zarar vermeden taşımak istiyorsanız işinize çok yarayacak bir araçtır. Almak istiyorsanız bir küçük bir de büyük boy almanız ve metal kısmı paslanmaz metal olmasını tercih etmeniz size fayda sağlayacaktır.
ÖRÜMCEK :
Bu kavisli elek görünümlü ekipmanın adı örümcektir. Makarna, sebze yemeklerinde veya sıvı içerisinden çıkarmanız gereken katı bir gıda maddesi varsa size yardımcı olacaktır.
Almak isterseniz, paslanmaz metal alın, mağazalarda bir çok boyunu bulacaksınız.
FIRÇA :
Hamur üzerindeki fazla unu atabilmeniz için tasarlanmış olan bir fırça çok ince kıllara sahip ve hamura zarar vermeden ununu alabilmenizi sağlar. Profesyoneller için geliştirilmiştir.
TAVA :
Temel mutfak araçlarından olan tavanızın çok kaliteli ve kullanışlı olması gerekir. Eğer iyi bir tava almak istiyorsanız, paslanmaz çelik, altı kalın ve mümkünse tutamacı çıkarılabilir şekilde olanlarından alın.
PASTA HALKALARI :
Düzgün pasta, kurabiye çevrelerinizin olmasını istiyorsanız, sizin için oldukça kullanışlı olacaktır. Genellikle 4 cm ve 1.6 inç olanları tercih edilir, yine de takdir sizin tabi. Ama kesin önerim paslanmaz almanızdır.
ÇEMBER (PASTA TAVASI İÇİN ) :
Kağıt şeklinde olanları da olan bu kalıpların paslanmaz metalden yapılanları da var, veya sol resimdeki gibi bir plaka üzerine yerleştirilen çember pastanıza şekil vermek için oldukça kullanışlıdır.
Metalik kalıpları daha iyi ısı dağılımı ve kolay serbest, yapışkan olmayan ve metalik ve paslanmaz çemberler alın.
ÇİN ELEĞİ:
Çin eleği olarak adlandırılan bu malzeme, bir tür presleme ve daha fazla sıvı elde etmek amacıyla kullanılır. Almak isterseniz metal ve paslanmaz alın.
TIRTIKLI BIÇAK :
Kek, ekmek gibi normal bıçaklarla kesilmesi zor olan gıdaların kesilmesinde kolaylık sağlayacak olan bu bıçağı çok misafiri gelenler için çok kullanışlı olacaktır.
KAVUN SUÇLU :
İsmini duyunca hep güldüğüm bir meyve soyma bıçağı olan bu kavun suçlu meyvelerden boncuk bocuk parçalar almak istediğiniz zaman size yardımcı olacak çok güzel bir bıçaktır.
Eğer satın almak istiyorsanız, plastik saplı ve paslanmaz metal başlıklı olarak çeşitli boylarda bulabilirsiniz.
KESİCİ :
Pasta, kek, kurabiye şekilli çıkartmak istiyorsanız, bir tarafı keskin olan bu malzeme size çok yardımcı olacaktır. Almak isterseniz çok çeşitli şekil ve boyutlarda bulabilirsiniz.
KEVGİR :
Yemek, üzerinde oluşan köpük ve kaldırmanız gereken et suları gibi şeyler varsa kevgir sizin işinize yarar, almak isterseniz geniş ve paslanmaz çelikten alın.
ELMA SOYUCU :
Bu inanılmaz bir araçtır. On saniye içinde elmayı soyar, elmanın içini de ayırır ve elmayı dilimlere ayırır, profesyoneller için olan bu araç çok kullanışlıdır.
PRESS MAKİNESİ :
İçine konulan sebzeleri presleyerek ve merkez kaç kuvveti ile döndürülmesi suretiyle salata kıvamına getirmek için kullanılır. Almak istediğiniz zaman resimdeki gibi olanlarından almaya özen gösterin.
SİLİKON FIRIN TEPSİSİ:
Hamur işi yapacağınız zaman illaki tepsiye yapışma derdi oluyordur, bunun sıfıra indirebilmek için silikon fırın tepsi almanızı tavsiye ederim. Buna dış ülkelerde “exopat” veya “silopat” da diyorlar ve çok yaygın bir tepsi, hiç bir şey yapışmaz ve kullandıktan sonra yıkayarak yeniden kullanabilirsiniz.
IZGARA:
Soğumaya bırakmanız gereken yiyecekleriniz için birebir olan bu aparattan mutfağınızda bir tane olmasın isteyebilirsiniz, fizik kurallarına göre soğuk aşağıdan yukarıda doğru gelir ve soğutmak istediğiniz şeyin altı yere değiyorsa soğuması oldukça güç olacaktır fakat bir ızgaranız varsa bu çok kolay, eğer bir ızgara almak istiyorsanız paslanmaz çelik alın.
KEPÇE :
Çorba veya sıvı yiyeceklerinizi servis tabaklarınıza aktarmada kullanacağınız bu kaşık türü oldukça kullanışlıdır almak isterseniz paslanmaz ve çelik alın.
MANDOLİN:
Mandolin meyva ve sebzelerinizi düzenli bir şekilde dilimleyebilimeniz için kullanılır, dilim büyüklüklerini kendiniz belirleyebilir ve çok hızlı şekilde dilimleme işlemini yapabilirsiniz. almak istediğiniz takdirde paslanmaz alın.
MİKSER:
Bir motor tarafından desteklenen bu karıştırıcılar aldığınız zaman mutfakta sizin çok büyük yardımcılarınızdan olacaktır. Örneğin çorbanın hazırlanışı aşamasında çok rahat bir şekilde paylaşım yapmanıza yarar.
Almak istediğiniz takdirde minimum 400 watt ve bıçağı çıkarılıp takıla bilenlerden alın temizlik açısından çok önemli
KEK KABI:
Kek kapları kek yapmak için özel üretilmiş olup, piştikten sonra kolaylıkla çıkabilmesi için bir yapıya sahiptir ve kekler piştikten sonra çıkarılması zor değildir, tereyağı veya un dökmeniz gerekmez.
SEBZE DEĞİRMENİ:
Diğer adı patates ezici de olabilir bu aparatın, daha çok patates için kullanılan bu aparat patateslerin içine konulup döndüdürülmeye başlandığında sonunda çok güzel bir patates püresine ulaşabilirsiniz.
SÜZGEÇ:
Un elemek için, sıvı şeylerin içindeki katı şeyleri ayırmak için gibi şeyler de çok kullanışlıdır, küçük ve yuvarlak olanları tercih ederseniz direk tencereye eleyebilirsiniz.
PİKE – VİTE :
Genelde çatalla yaptığımız bu işlemi pike vite isimli araçla çok kolaylıkla yapabiliyoruz, hamurla iç harcının daha güzel karışması için yapılan bu işlemde en büyük yardımcınız olacaktır. Almak isterseniz plastik alın.
BORU TORBASI :
Boru şeklinde hamur çıkarmak istediğimiz zaman kolaylıkla yapabilmemizi sağlayacak olan bu malzeme farklı farklı uçları sayesinde sadece yuvarlak değil farklı şekillerde de hamur çıkışı yapabilirsiniz. Aldığınızda bez olanlardan ve kaliteli olanlardan tercih edin.
MERDANE :
Silindir tahtadan yapılmış ve hamur yaymak için kullanılır, merdanenin kardeşi oklava var bir de o daha uzun ve daha ince olur ikisi de aşağı yukarı aynı işi yapar.
ELEK :
Uygun incelikte ve kıvamda yapmak istediğiniz hamur vb şeyler için kullanılır, kulplu ve yuvarlak olanları, paslanmaz çelik olanları alın.
TERMOMETRE :
Bazen bazı tariflerde derece takibi gerekir ve göz kararı anlamak oldukça zordur, o yüzden bunu almak profesyonel aşçılar için gereklidir. Benim bir tanıdığım duvar termometresi ile ölçüm yapmaya kalkmış ve hiç de iyi şeyler olmamış 🙂 o yüzden aman dikkat edin, internette 20-30 liraya uygun dijital termometreler var, dijital olmasına özen gösterin.