Nohut mayalı ekmek

MALZEMELER

  •  1 avuç kuru nohut
  •  Mümkünse demir bir havan
  •  Büyükçe bir kavanoz
  • Un, tercih edilen miktarda unun tam buğday unu olsa daha iyi olur (içerisine 2-3 avuç kepekli un ilave edilebilir) ayrıca mısır unu da katılırsa güzel olur
  • sıcak su

TARİF

1. Aşama – Maya için nohutların hazırlanması

1 avuç nohutu, temiz bir mutfak bezinin içine koyup, bezin üstünden  vurarak kırın. Bez muhtemelen yırtılıp delinecek, (ona göre bir bez seçiniz.) Nohutları un gibi yapmaya gerek yok, ikiye ayrılmaları bile yeterli olacaktır. ama bence 3-4 ayrılması daha iyi olur.

  • Daha sonra kırık nohutları  büyükçe bir kavanoza koyun ( konserve kavanozları olabilir cam kavanoz tercih edin ve tabii dikkatli olun emekleriniz boşuna gitmesin). İçine 1-2 avuç kadar un ve bir çimdik tuz atın. Kavanozu yaklaşık yarısına kadar sıcak suyla doldurun. Suyun ısısı hissedilmeli ama elinizi de yakmamalı. Malzemenizi kaşıkla karıştırın ve kapağını kapatın.
  • Kavanozu bir naylon poşete koyup poşetin ağzını bağlayın. Burada amacımız maya geldiğinde olur da kavanozdan taşarsa etrafını batırmaması. Daha sonra kavanozu tercihen battaniye gibi sıcak tutacak bir örtüyle örtüp bir kenara kaldırın.

Püf noktası : Bu işlemi öğleden sonra veya akşama doğru yapmanız zamanlama açısından daha iyi olur. Gece yatmadan önce kavanoza 1 çay bardağı kaynar su ekleyin ve tekrar iyice sarıp üzerini örtün. Böylece mayanızın tutması daha garanti olacak.

2. Aşama – Nohut Mayası

Ertesi sabah mayanız çok büyük ihtimalle gelmiş olur. Bunu kapağa kadar çıkan köpüklerden anlarsınız. Bu maya pek hoş kokmaz ama bu kokuyu önemsemeyin ya da bozulduğunu düşünmeyin. Ekmeğiniz piştiği zaman  misler gibi ekmek kokacak..

  • Kavanozun kapağına kadar köpürmesi şart değildir, 1-2 parmak suyun üzerinde köpük varsa bu da yeterlidir. Ancak hiç köpüklenme göremezseniz mayanız tutmadı demektir ancak bu çok düşük bir ihtimalle olur. Isı yeterli gelmemiştir  birde bu hamuru sıcak yerde bırakmak lazım kalorifer peteğinin yada sobanın yakınında yada yaz ayı ise zaten hava sıcak olacağı için özel bir çabaya gerek yok.
  •   Kavanozdaki ılık mayayı -nohutlarını süzgeçten geçirip atalım ama nohutların içinde kalmasında bence sakınca yok hatta öyle ayrı güzel oluyor bence hamuru yoğurma kabınıza aktarın.

3. Aşama – Hamurun Hazırlanması

Artık hamurunuzu yoğurmaya başlayabilirsiniz. Başlangıç olarak 1/2 kg kadar un ile bir hamur yapın. Hamur oldukça yumuşak, hafif cıvık bir kıvamda olmalı. Kepekli un kullanacaksanız bile bu ilk aşamada normal beyaz un kullanın.

  • Yoğurma kabınızın üzerini örtüp (yine battaniye kullanmanızı tavsiye ederim) sıcak bir ortamda 2 katı kadar kabarmasını bekleyin. Kış mevsiminde sıcaklık yine de yeterli gelmeyebilir. Bu durumda garantili mayalanma için yoğurma kabını sıcak su dolu bir başka kap üzerine koyup üzerini örterek buhar desteğinden faydalanabilirsiniz (ancak kabı sıcak suyun içine oturtmayın!) Yazın güneşte de bekletebilirsiniz, hamurunuz çok daha çabuk mayalanır.

Püf noktası: Bu ilk mayalı hamurdan yaklaşık 3 tepsi ekmek çıkacaktır. Bu miktar size fazlaysa ikinci yoğurma aşamasına geçmeden önce (mayalandıktan sonra) hamuru bölün, (yoğurun)bir kısmını ekmeği denemek isteyen bir başkasına verebilirsiniz. (köylerde bu şekilde çok yapılır)

4. Aşama

Mayalanan hamurunuza bir miktar tuz serpip yavaş yavaş un ekleyerek yoğurmaya devam edin. Artık kepekli un veya 2-3 avuç kepek kullanabilir, ekmeğinizi kepekli yapabilirsiniz.  Mısır unu da ekleyebilirsiniz.Biz diğer tüm ekmeklerde ve bazı hamur işlerinde yaptığı gibi beyaz un-kepekli un miktarlarını eşit kullanabilirsiniz bu tamamen tercihe bağlı. Tamamen kepekli un kullanmak kabarmasını engelleyebilir. Dilerseniz bu aşamada hamura keten tohumu da karıştırabilirsiniz… Poğaça hamuru yumuşaklığında bir hamur yapın. daha önceki tariflerimizde bulunan Cızdırma (köy böreği) ve mayalı patatesli böreğin hamuru bu şekilde de yapılabilir hatta daha lezzetli olur)

5. Aşama

Pişirmek için kullanacağınız yuvarlak fırın tepsisini zeytinyağı ile bolca yağlayın. Hamuru kaba boşaltın, üzerini elinizle hafifçe düzeltin. Hamurun tepsinin yarısını biraz geçmesi idealdir. çünkü  kabaracak.  Son bekletme aşamasında tekrar kabaracak  Hamurunuz bu şekilde kabarıncaya kadar bekleyin. (Bekleme süresini kısaltmak için yine sıcak su buharından yararlanabilirsiniz…) Hamurunuz tek tepsiye sığmayacaksa başka bir tepsiyi daha yağlayarak bir kısmını ona aktarın. üzerine isteğe göre susam, çörekotu gibi şeyler atabilirsiniz

6. Aşama – Ekmeği Pişirme

Tepsiyi 175 derece önceden ısıtılmış fırına sürün. Yarım saat sonra 200 dereceye alın. Toplam olarak yaklaşık 1 saat boyunca pişirin.

  • Tepsiyi fırından alınca bir müddet bekletin, hafifçe terlemesi için bezle sarabilirsiniz. Daha sonra çok bekletmeden hemen tepsiden çıkarın (kek yaparken olduğu gibi). Tepsinizi güzel yağladıysanız kenarlardan bıçakla hafif kaldırmanız çıkması için yeterli olacaktır. Çıkmazsa beze sarılı olarak biraz daha bekleyin. mutlaka çıkacaktır.

NOT : Bir bardak çay ve peynir eşliğinde mis kokulu ekmeğinizin sıcak sıcak tadını çıkarabilirsiniz. bu ekmek neredeyse bir hafta dayanır çok sıcak olmayan bir mutfakta ama 2-3 gün sonra dolaba koyarsanız daha iyi olur ve  gerektikçe çıkarıp ısıtarak veya kızartarak yiyin. bu ekmek kızartarakta çok lezzetlidir. afiyet olsun. …